YCSG
YCSG

Kapcsolat

  Önkéntes képzés

  Önkéntes képzés

  A Szentgyörgyi Ifjúsági Klub képzéseivel hatékony segítséget és eszközt kínál önkénteseinek, így került sor az első Online Önkéntes Képzésünktre, 2020. május 1- június 30 között Sepsiszentgyörgyön 10 fiatal részvételével. Az első képzés még személyesen történt meg, ám a COVID-19 világjárvány miatt, arra kényszerültünk, hogy a képzés hátralevő részét online tartsuk meg, kihasználva a Zoom platform által nyújtott lehetőségeket. A képzés egy fizikai és két virtuális képzést ölelt magába.

  A program elméleti és gyakorlati módszereket ötvözött, melynek segítségével a megszerzett elméleti tudást gyakorlati és saját tapasztalaton alapuló élményekkel kapcsoltuk össze a szerzett információk elmélyítése és megszilárdítása céljából.

  Elméleti és gyakorlati komponensek a következők voltak: demonstráció, közösségformáló játékok, kötetlen beszélgetés munkacsoportokban, irányított beszélgetés munkacsoportokban, tapasztalatcsere, érzelemmegosztás, kommunikációs gyakorlatok, csoportos önismereti gyakorlat, csoportépítési gyakorlatok, előadások, témafeldolgozó beszélgetések kiscsoportban, helyzetgyakorlatok, problémamegoldó körök, konfliktuskezelő gyakorlatok. A következő témaköröket vitatták meg a résztvevők közösen: önkéntesek és az önkéntesség; önkéntesek motivációja; önkéntes törvény, szerződés; önkéntes oklevél, elismerés.

  Fontosnak tartjuk, hogy a civil szférában tevékenykedő önkéntesek megfelelő tudással rendelkezzenek az általuk ellátandó munkához. A programban törekedtünk a hiteles, és jól használható információk átadására, a kapott tudás gyakorlati alkalmazására. Hisszük, hogy ezáltal fejlődik az önkénteseink szakmai tudatossága, javul hozzáértésük és a civil, önkéntes tevékenység színvonala és megbecsültsége is. A rendezvény támogatója a Communitas Alapítvány.