YCSG
Kapcsolat

Sepsiszentgyörgy, Vár utca 50 szám

youthclubprojects@gmail.com

+40 733 672 329

A nemek közötti egyenlőség témája Székelyudvarhelyen

Dátum:
10/05/2020
Helyszín:
Odorheiu Secuiesc
Résztvevők:
40
Nap:
8

A projektről

10/05/2020
Odorheiu Secuiesc
40
8
A projektről

Az UIET (Udvarhelyi Ifjúsági Egyeztető Tanács) által január 10-18 között városunk otthont adott az Erasmus+ ”Gender Up!” nevű képzésének. 10 ország 40 fiatalja vett részt az állandó programokon, amelyeknek a nemek közötti egyenlőség volt a témája. A képző Grüman Éva Orsolya volt, aki remek munkát végzett.

A mindennapi életben nemek vesznek körül minket, mely kapcsolatok mintájaként nyilvánul meg, meghatározva a férfit és a nőt, a férfiasságot és a nőiességet, szabályozva az emberek társadalombeli viszonyát. Megjelenik intézményeinkbe, tetteinkbe, és vágyainkba, a családban, a környezetünkben, a templomban, az iskolában, a médiában, az utcán, az étteremben, a mellékhelyiségekbe. Bárki érezheti a társadalmi létrán betöltött helyzetéről, hogy férfi és a nő nem csupán az érme két egyenlő oldala. Az egyenlőtlenség a nemekbe épül alapszinten, ez, amit egyénként tapasztalunk, egy olyan széles körű társadalmi rendben merül fel, amely mindannyiunkat elnyomja. A világ még mindig megszállottja a férfiak és nők közti folyamatos különbségtételeknek, így ifjúsági feladatunk az, hogy új szemszögből vizsgáljuk meg a nemet, és azt, hogy, hogyan járulunk hozzá az elnyomásunkhoz. Mivel a képregények, képeikkel meglehetősen erőteljesen képesek üzeneteket küldeni a fiataloknak, ez egy határozott módja annak, hogyan küzdjünk meg a mindennapi kihívásokkal. Ezért elsősorban ebben az összefüggésben terveztük meg projektünket: kihívást teremtve a nemek között, a gazdag és erőteljes képzelettel, történeteket elmesélve a képregények vizuális nyelvén.

A résztvevők betekintést nyerhettek a Caritas, a Europe Direct, a Legendárium és a Harghita Business Center életébe, továbbá meglátogatták a forradalmi kiállítást a városházán és nem utolsó sorban Segesvár történelmi központját. A Caritasnal Benedek Alexandra mutatta be több programját is a szociális szervezetnek. Beszéltünk roma-kérdésről, valamint esélyegyenlőségről és a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatásáról. A “Gender Up!” projekt kreatív részeként a Legendáriummal ismerkedtünk meg, ahol Fazakas Szabolcs mutatta be Székelyföld legendáit. Hála az angol nyelvű kisfilmeknek, sokan megismerkedhettek Udvarhelyszék híres helyszíneivel.   A Hargita megyei Europe Directnél az Európai Unióról beszélgettünk Somogyi Attilával, székelyudvarhelyi irodavezetővel. Az összes EU tagállamban megtalálhatóak ezek az irodák, aminek célja, hogy közelebb hozza az állampolgárokhoz az Európai Uniót.  Ez után a 30 éve szabadON, interaktív albumot és fotótárlatot mutattuk be a fiataloknak, így mesélve nekik Székelyudvarhely múltjáról.

Mielőtt Segesvárra mentünk volna, betértünk a Harghita Business Centerbe, ahol az inkubátorházat nézhették meg és hála Pálfi Kingának, egy ízelítőt kaphattak a start-upokról.

A képzés megnyitóján nyitó beszédet mondott Antal Lóránt szenátor és Olteán Csongor MIÉRT elnök. A csütörtöki napon megismerkedhettek a résztvevők az RMDSZ Udvarhelyszéki Nőszervezetével valamint több figyelemfelhívó kampányukkal, mint például a NEEEM!-el vagy a #nemluxustáska-val Arros Orsolyának köszönhetően.

A képzés csúcspontja a pénteken megnyitott kiállítás volt, amelynek az UIET iroda adott otthont, a Bethlen Gábor utca 16 szám alatt délután 5 órai kezdettel. Az ifjú önkéntesek képregényeket festettek, amelyek világába előzőleg Gráncsa Zsolt designer segítségével jutottak el.

A képzés átfogó célja a résztvevő fiatalok képzése volt, fiatalok bevonásával, akik támogatást nyújtanak a nemek közötti egyenlőség kivitelezéséhez. A nemek közötti egyenlőséget és az egyenlőtlenségeket kreatív digitális eszközök használatával kezelve, valamint a képek hatékony eszközével a cselekvésre ösztönzéshez. Ebben a digitális média hatása a legszélesebb.

Az esték számos érdekesnél érdekesebb programmal voltak megtűzdelve, mint például az interkulturális est, ahol meg lehetett kóstolni Görögország, Spanyolország, Örményország, Azerbajdzsán, Törökország, Anglia, Ukrajna, Magyarország, Moldva édességeit és italait, na meg persze a székely pálinkát és kürtöskalácsot.

A képzés részeként érdekes információk megszerzésére tehettünk szert, például, hogy hogyan áll per pillanat az esélyegyenlőség a különböző országokban.

A “Gender Up!” képzés zárónapján átadtuk a résztvevőknek a projektben részt vevést bizonyító Youthpasst.A program befejeztével nagyon nehéz volt a résztvevőknek búcsút venni egymástól, mert egy nagyon belevaló és lelkes csapat állt össze.

A képzést az Erasmus+ és az ANPCDEFP támogatta.