Suntem înconjurați de gen.Genul se manifestă ca un model de relații care se dezvoltă de-a lungul timpului pentru a defini bărbatul și femeia, masculinitatea și feminitatea, structurând și reglând simultan relația oamenilor cu societatea.Genul este încorporat în instituțiile noastre, acțiuniile noastre, credințele noastre și în dorințele noastre.Este înrădăcinată în familie, vecinătate, biserică, școală, mass-media, pe stradă, în restaurant, și în toaletă.Genul este asimetric.Orice ar putea simți o persoană despre poziția sa actuală pe scara socială, nu există nicio întrebare că bărbatul și femeia nu sunt doar două fețe egale ale unei monede. Inegalitatea este încorporat in gen la un nivel foarte de bază, si ceea ce experimentăm ca și individuali apare într-un ordin social extensiv care ne persecută pe fiecare dintre noi. În timp ce lumea este încă obsedată cu diferențierea continuă dintre bărbat și femeie, este munca noastră ca și tineri muncitori să examinăm genul dintr-o nouă perspectivă și să cercetăm cum această separare a ajuns sa fie văzut ca bun simț și contribuie la opresiunea noastră. Cu revistele noastre noi vrem să privim dincolo de binarul de gen și să încercăm să-l abordăm din nou.Precum imaginile sunt destul de puternice în transmiterea unui mesaj la oameni tineri, este cu sigurantă un mod cu care să ne adresăm toate felurile de provocări pe care le confruntăm zilnic.Așadar am decorat projectul nostru în special pentru acest context: să provocăm genul cu imaginație puternică si bogată și să zicem povești cu limbajul vizual al revistelor.
Din 10 Ianuarie până în 18,UIET (Consiliul de Cooperare a Tinerilor din Odorheiu-Secuiesc) a susținut instruirea Erasmus și „Gender Up!”. Oameni tineri din 40 de țări,în 10 țări, au luat parte în programe regulare privind egalitatea de gen. Instructoarea a fost Éva Orsolya Grüman, care a făcut o treabă bună.
Metodologia proiectului s-a bazat pe o abordare interculturală și pe o educație nonformală.Am prevăzut un atelier dedicat (teorie și practică) privind educația nonformală pentru a-i face să înțeleagă cum această unealtă poate fi folosit și aplicată in munca lor reală.
Metodologia generală reflecta diferite stiluri /nevoi de învățare. Metodologia pe care am folosit-o,a condus la participarea egală și activă a tuturor participanților. Ne-am propus să creăm un mediu sigur pentru învățare și nevoia fluxului și fluxul uicontrar de la nevoia individuală,nevoile grupurilor și așa mai departe . Pentru a ridica participaria a tinerilor pe parcursul activităților plănuite,au fost folosite diferite exercișii de combinare a muncii individuale și munca de echipă.
La inceputul instruirii, domnul senator Lóránt Antal și președintele MIÉRT Olteán Csongor, au dedeicat un discurs de începere.Joi, participanții au fost introduși Organizației Feminine din Odorheiu-Secuiesc UDMR și la numeroase campanii de conștientizare, precum NEEEM! or #non-luggage bag, mulțumită lui Orsolya Arros.
Am folosit o varietate de instrumente : spărgătoare de gheață, jocuri de nume, activități scurte permițând participanților să învețe numele tuturor, activități de formarea echipei, lucru in echipa mică, echipă mare, activități de simulare și jocuri de rol, ateliere media (social media, new media, multimedia) ateliere de dans, activități interculturale, activități în spatiu deschis. Ca parte din instruire, am obținut niște informații interesante, precum cât de egale sunt șansele în diferite țări.
Participanții au primit o privire asupra vieții Caritas, Europe Direct, the Legendary și în Harghita Bussiness Center, precum și o expoziție revoluționară la primărie dar nu în ultimul rînd o vizită în centrul istoric al Sighișoarei. La Caritas, Alexandra Benedek a prezentat numeroase programe organizașiei sociale. Am vorbit despre problema romilor precum și egalitatea de șanse a tinerilor defavorizați.Un „Gender Up!” ca parte creativă a proiectului pe care l-am făcut cunoscut cu the Legendary unde Szabolcs Fazakas a prezentat legendele din Secuime. Mulțumită filmulețelor scurte în limba engleză, mulți au fost capabili să cunoască faimoasele site uri ale Courtyard-ului. La Europa Directă in Județul Hardhita, am vorbit despre Uniunea Europeana cu Attilla Somogyi, directorul biroului din Odorheiu Secuiesc. Aceste birouri sunt localizate in toate membrele Uniunii Europene pentru a aduce Uniunea Europeană mai aproape de cetățenii săi. Apoi am prezentat tinerilor un album interactiv și o galerie foto de acum 30 de ani, spunându-le despre istoria din Odorheiul Secuiesc. Înainte să plecăm în Sighișoara, am vizitat Harghita Business Center, unde tinerii au văzut casa incubatorului și mulțumită lui Kinga Pálfi, am avut un gust al start-up-urilor.
Cea mai frumoasă experiență instruirii a fost o expoziţie deschisă vineri la biroul UIET pe strada Bethlen Gabor 16 care a început la ora 17:00.Tinerii voluntari au pictat reviste care fuseseră aduse anterior pe lume cu ajutorul designerului Zsolt Gráncsa.
Astfel scopul general al instruirii a fost formarea lucrătorilor tineri să acorde sprijin pentru implicarea tineretului la egalitatea de gen. Echitatea și inegalitatea de gen au fost abordate prin utilizarea instrumentelor digitale creative, deoarece imaginile sunt un instrument puternic pentru reflecție, iar media digitală are cel mai larg impact. Este vizat să aducă tuturor mesaje pentru echitatea si egalitatea genului prin comice pe care le am pus intr-o revistă care să fie prezentată intr-o expoziție.
Serile au fost pline de programe mai interesante, precum serile interculutrale, unde am putet să gustăm mâncăruri și băuturi din Grecia, Spania, Armenia, Azerbaijan, Turcia, Anglia, Ucraina, Ungaria, Moldova și desigur pălinca secuiească (cea mai puternica băutură tradițională) și cozonaci.
În ziua de închidere a programului „Gender Up!”,am înmânat participanților Youthpass-ul. După sfârșitul programului a fost foarte dificil pentru participați să-și ia bun rămas din cauza echipei foarte entuziaste.
Instruirea a fost a fost susținută de Erasmus + și ANPCDEFP